Zeewater Startergids – Wesley Vreeswijk

Iedereen kent de films van Nemo en zijn vriendjes wel en zou deze pracht graag elke dag aanschouwen. Wat is er mooier om dit prachtige stukje natuur in huis te halen. Een aquarium aanschaffen is niet moeilijk maar een aquarium aanschaffen waar elk dier het naar zijn zin in heeft wel.

Een zeewater aquarium is niet zomaar een aquarium. U moet op veel punten letten, zoals de juiste verlichting, juiste filtering en de juiste stroming.

Verlichting

In een zeeaquarium leven naast de vissen ook lagere dieren. Lagere dieren kennen we in verschillende soorten welke we kunnen benoemen in een paar groepen: leders, lps, sps en filterfeeders. Drie van deze groepen halen een hoop uit de verlichting net als planten via fotosynthese in de zoöxanthellen. Zo komen we op het eerste punt uit, de verlichting.

Er zijn verschillende soorten verlichting op de markt tegenwoordig, zoals het oude HQI wat nog steeds super resultaten geeft. Daarnaast hebben we T5 (tl verlichting) en tegenwoordig is er veel LED verlichting te verkrijgen. Ook kan men kiezen voor hybride, welke T5 met LED of HQI met T5 combineert.

Waar moeten we aan denken bij de aanschaf van de verlichting?
Bij de aanschaf van de verlichting is het belangrijk om te weten welke koralen je gaat houden. Als leidraad kun je het volgende aanhouden:

Daarna is het belangrijk om te kijken naar welk type aquarium uw voorkeur naar uit gaat: een aquarium met lichtkap, een open aquarium of een rimless aquarium. Voor een open aquarium zijn in principe vrijwel alle verlichtingsbronnen geschikt. Bij een aquarium met kap is LED vaak een goede keuze, in verband met de warmte welke de lampen afgeven. Bij een rimless aquarium zijn ook alle verlichtingsbronnen geschikt, al wil het oog graag een mooi armatuur.

Filtering

Voor een zeewater aquarium is de juiste filtering een absolute must. Het begint bij een goede eiwitafschuimer.

Wat is een eiwitafschuimer?

Een afschuimer is een filter dat micro luchtbelletjes produceert en zo de eiwitten uit het water filtert voordat deze zich kunnen ontwikkelen naar stofjes die we niet in het water willen hebben. Een afschuimer heeft vaak wat ruimte nodig en is er in drie uitvoeringen: hang on, intern en extern.

Daarbij komen we op het filter onder het aquarium: de sump.  Een interne afschuimer staat in de sump onder het aquarium. Een opvoerpomp pompt het water omhoog het aquarium in en door de overloop komt het water terug in de sump. Zo circuleert het water langs de afschuimer weer het aquarium in.

Een externe schuimer werkt doordat het gevoed word door een extra pomp die water aanvoert vanaf de sump naar de schuimer.

Een goede afschuimer vormt het hart van uw aquarium. Verdere filtering kan door verschillende systemen, wervelbeds waar verschillende materialen in kunnen doen om stofjes kwijt te raken tot een natuurlijk wierenfilter waar het wier de stofjes verbruikt die we niet in ons water willen hebben.

Stroming

Het volgende belangrijke punt voor uw zeewater aquarium vormt de stroming. Stroming, ook wel flow genoemd, maken we met stromingspompen die  veel water verplaatsten in het aquarium. Daarbij moet er gelet worden op welke koralen in het aquarium komen. Een SPS rif heeft veel meer stroming nodig dan een LPS of leder aquarium.

Naast de flow via de stromingspompen bereiken we ook een stukje flow door middel van de opvoerpomp (voor een goede filtering stroomt het water circa 8 tot 10x per uur door de sump).

Overloop

Een volgend belangrijk punt waar u op moet letten is het juiste gebruik van een overloopsysteem, voor de correcte af- en aanvoer van het water. Je kunt bij een aquarium op maat de gewenste overloop volledig naar eigen wens samenstellen. Tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van een overloop over de gehele lengte of breedte van het aquarium.

In de overloop komen de gaten ten behoeve van de afvoer en eventueel de aanvoer. Het is hierbij belangrijk dat er voor de juiste diameter doorvoeren wordt gekozen, afhankelijk van je gewenste filtersysteem en gebruikte techniek. De meest gebruikte diameters zijn:

Naast de hoofdafvoer wordt er aangeraden om te werken met een noodafvoer.

Dit is de basis om met een eenvoudig en doordacht systeem goede resultaten te behalen.

Wesley Vreeswijk

Zelf een Diamond Aquarium?

U bestelt uw eigen maatwerk aquarium bij één van onze dealers Bestellen