Wesley Vreeswijk is specialist op het gebied van zeewater aquaria. Hij is bezig met het samenstellen van een nieuw Aquaja Diamond maatwerk aquarium en neemt je in diverse blogs mee in zijn ‘Aquaja Diamond Journal’.

Het opbouwen en uitbreiden van het rif

Het bouwen van een rif is voor iedereen anders en heeft veelal te maken met smaak en voorkeuren. Zelf hou ik van een luchtige opbouw zonder al te veel steen. Hierdoor heb ik veel beschikbare ruimte voor hetgeen iedereen wilt: veel koralen!

In mijn oude aquarium ben ik met een zwevend rif gestart van reef bones. Dit is een top materiaal om een rif mee op te bouwen. Reef bones zijn in wezen dode koralen, met name de dikkere takken van een formosa en andere snelle groeiers. Mijn uitgangspunt bij de rifopbouw is een rif welke de circulatie van het aquarium niet te veel beïnvloedt, en welke luchtig is met veel ruimte op de bodem.

Hoe begin ik met de opbouw van het rif

Door gebruik te maken van reef bones is het gemakkelijk om het rif op te bouwen naast je aquarium. Let wel op dat je wanneer je begint te bouwen de afmetingen van het aquarium goed in de gaten houdt. Teken de maat bijvoorbeeld met tape uit op tafel, of maak een kartonnen bord met de juiste afmetingen.

Verder moet je er rekening mee houden dat koralen groeien. Hou genoeg ruimte rondom je rif vrij. Dit klinkt wellicht logisch, maar je koralen zullen alle kanten op groeien: ook de kant wat je eigenlijk niet zou willen.

Zoek voordat je begint met het opbouwen van het rif naar voorbeelden die jij mooi vindt. Het internet staat tegenwoordig gelukkig vol met goede voorbeelden en foto’s. Tijdens de bouw van mijn rif bij mijn vorige aquarium had ik 2 aquariums als mijn favorieten: “Mr. Kang’s Reef” en “Reef in the sky”. “Mr. Kang’s Reef” was een zwevend rif met een enorme hoeveelheid aan prachtige koralen en het oogde super natuurlijk. “Reef in the sky” is een aquarium met oogverblindende kleuren welke heel veel rust uitstraalt. Beide aquariums hadden bovendien een super goede doorstroming.

De rifopbouw van mijn vorige aquarium

Met bovengenoemde aquaria als voorbeeld ben ik begonnen met bouwen. Ik ben begonnen met het verzamelen van voldoende reef bones en heb daarbij gezocht naar een zwaar, stabiel beginstuk. In eerste instantie heb ik het opbouwen van het rif volledig met tie-wraps gedaan. Tak voor tak, steeds verder uitbreiden. Nadat het geheel in elkaar zat ben ik gaan nadenken over waar we wat willen gaan plaatsen. Al snel besloot ik opnieuw te beginnen met de rifopbouw en nadat ik uiteindelijk tevreden was ben ik begonnen met cement aan te brengen. Overal waar de takken elkaar raakte heb ik het rif verstevigd met cement. Zo heb ik een hoop tie-wraps weg kunnen werken en is het rif een groot, sterk geheel geworden.


Hierboven zie je het oorspronkelijke rif in mijn 215 cm aquarium. Nu gaan we echter naar een aquarium van 280 cm. Ik heb het rif aangepast zodat het rif uitkomt op een totale lengte van 180 cm aan rif. Het makkelijke van het werken met reef bones is dat je er zo een paar bij kan steken om het rif te verlengen.

Nu we een rif hebben van rond de 180 cm is er ook nog genoeg plek voor iets ernaast. Dit moet natuurlijk wel in dezelfde stijl zijn als het grote rif. Ik hou van een mixed reef, maar wel graag gescheiden van elkaar. Hierop ben ik begonnen met het bouwen van een LPS eiland. We hebben een miniatuur zwevend rif gemaakt met veel plek voor alle prachtige LPS.

Op internet kwam ik onderstaande foto tegen van een schitterend aquarium met een prachtige dieptewerking. Dit is ook mijn doel met beide zwevende riffen. Voor nu is het scapen klaar en staat het rif in de regen om zo heerlijk schoon te spoelen. Alles wat we niet in het aquarium willen hebben wordt er nu uitgespoeld. Let op dat wanneer je je rif buiten in de regen legt, dit tijd nodig heeft: zeker 3 maanden.

Praktijkvoorbeeld 

Afgelopen week heb ik de mogelijkheid gehad om mee te helpen met het opbouwen en scapen van een nieuw rif voor het 6 meter aquarium van Openhaarden Centrum Vlaardingen. Een aquarium welke bij menig hobbyist bekend zal zijn. Dit aquarium is volledig opnieuw ingericht, waarbij er gebruik is gemaakt van:

Zoals te zien op onderstaande foto’s hebben we de aquascape eerst volledig gemaakt zonder te verlijmen. Hiervoor hebben we PVC buizen gebruikt om de delen te ondersteunen. Je kunt dus scapen hoe je maar wilt.

Na het scapen hebben we alles in de cement gezet. Let erop dat als je een overhangend deel maakt je de rifplaat volledig lokt. Dit doe je door kleine steentjes passend er tussen te klemmen en daar het cement aan te brengen. Zo maak je er een sterk en stabiel geheel van.

Na 24 uur is het rif uitgehard en klaar om geënt te worden met natuurlijk zeewater. Voor het verdere vervolg van dit aquarium raden we aan op een kijkje te nemen in het dagboek van dit aquarium: “Zes meter Angel’s Reef”

 

In de volgende blogs neem ik jullie mee in het gehele proces van de ontwikkeling van mijn droomaquarium:

Deel 1 gemist? Lees hier het eerste deel, de aanschaf van een nieuw aquarium, terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.