English version? Click here!

Wesley Vreeswijk is specialist op het gebied van zeewater aquaria. Hij is bezig met het samenstellen van een nieuw Aquaja Diamond maatwerk aquarium en neemt je in diverse blogs mee in zijn ‘Aquaja Diamond Journal’.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuw aquarium?

Nu ik druk bezig ben met het plannen van mijn nieuwe aquarium realiseer ik me dat er heel veel zaken zijn waar ik aan moet denken. Gelukkig wordt dit niet mijn eerste aquarium en heb ik enige ervaring, maar hoe ga je hiermee om wanneer het wel je eerste aquarium is?

Er zal een hoop op je af komen en daarom beginnen we bij het begin: de top 5 met belangrijke punten waar je aan moet denken het samenstellen en bestellen van jou nieuwe droomaquarium!

1. Waar ga ik het aquarium neerzetten?

Het belangrijkste om aan te denken is dat een aquarium niet teveel direct zonlicht mag krijgen. Dit kan tot de nodige problemen leiden. Koralen vinden het zonlicht heerlijk, maar te veel zonlicht kan leiden tot een algen plaag, een dino plaag of een flap plaag.

Daarnaast moet het aquarium niet op plek staan waar het te veel tocht. Dit kan leiden tot temperatuurschommelingen.

Mijn nieuwe aquarium komt in de berging te staan en wordt een zogenaamd ‘in-wall’ aquarium. Dit betekent dat alles in de berging wordt weggewerkt en er vanuit het huis enkel zicht is: puur genieten.

2. Wat wil ik bereiken met het aquarium?

Een belangrijke keuze is je uiteindelijke doel van het aquarium: wat wil je gaan houden en wat wil je bereiken? Zelf hou ik van een SPS aquarium welke een high flow systeem nodig heeft.

Wat betekent dit voor het ontwerp van het aquarium? Een SPS aquarium heeft een goede stroming nodig. We moeten dus opletten waar de overloop gaat komen en waar de uitstroom van de opvoer gaat komen. In mijn situatie komt de overloop over de gehele linker zijkant om een goede oppervlakte stroming te creƫren. De uitstroom van de opvoer komt aan de rechter zijkant en verstoort zo het trekken van de overloop niet. Zo krijgen we een mooie flow aan de oppervlakte.

Zoals ik in een eerdere blog ook al uitgelegd heb, is de flow door je filtersysteem ook belangrijk om mee te nemen. Ik heb gekozen voor een opvoerpomp van 18.000 liter per uur. Dit betekent dat het water 12x per uur door het filtersysteem gaat. Hoe vaker het water door je filter (sump) langs de eiwitafschuimer gaat, hoe meer vuil en eiwitten er uit het water gefilterd worden. Dit resulteert in de juiste waterwaardes voor een SPS aquarium.

Een opvoerpomp van 18.000 liter per uur is leuk, maar de afvoer moet dit ook aan kunnen. Hierom heb ik gekozen om in de overloop 2 afvoeren van 50MM te plaatsen. Ik maak gebruik van een buizensysteem waarbij er 1 hoofdafvoer en 1 noodafvoer is. Zo krijg ik een fluisterstille overloop.

3. Welke verlichting ga ik gebruiken?

Verlichting is, zoals ik in een eerdere blog heb beschreven, een zeer belangrijk onderdeel van je aquarium. Zelf kies ik bij mijn nieuwe aquarium opnieuw voor een ATI Hybrid lamp.

Deze lamp lag bij mijn oude aquarium op de trekstrippen. In de nieuwe situatie ga ik de lamp boven het aquarium hangen, waarbij ik door middel van een motor de lamp eenvoudig omhoog en omlaag kan laten gaan.

Denk goed aan welke verlichting je wilt gaan gebruiken, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het plaatsen van de trekstrippen van het aquarium. Zorg dat je trekstrippen hoog genoeg boven het water zitten, zodat de spreiding van het licht optimaal is. Ook kun je een lichtlijst maken, welke je bij een maatwerk aquarium van Aquaja Diamond zo hoog of zo laag als gewenst kunt laten maken, zodat je geen vervelend strooilicht hebt.

4. Filtratie

Bedenk goed welke methode je wilt gaan gebruiken om de indeling van je sump ook aan te passen naar wens. In mijn geval heb ik gekozen voor een dreambox van Royal Exclusive met fleecefilter.

Aquaja Diamond kan jou sump geheel op maat maken, zodat de sump aan al jou wensen voldoet. Je kunt een refugium in je sump laten verwerken, gafzakken in een speciale houder laten plaatsen en nog veel meer.

Naast de indeling van je sump is ook de indeling van je kast van belang. Je kunt hier kiezen om een gedeelte van de kast af te schermen van de sump om zo een droog gedeelte te maken. Hier kan je al je elektra kwijt zonder dat je bang hoeft te zijn voor vochtproblemen.

In de volgende blogs neem ik jullie mee in het gehele proces van de ontwikkeling van mijn droomaquarium:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.