In dit blog wordt beschreven waarom een 3D achterwand ideaal is om in je maatwerk aquarium te plaatsen:

 

Er zijn natuurlijk ook een aantal redenen waarom niet, zoals:

 

Echter, een 3D achterwand biedt veel mogelijkheden. Zo zijn er verschillende soorten 3D achterwanden met steendecors, maar ook achterwanden van boomwortels. Er is voor iedereen een geschikte achterwand. Op de site van RockZolid kun je veel prachtige 3D achterwanden en losse modules zien.

Onderstaand een aantal voorbeelden van ingerichte bakken met een RockZolid 3D achterwand:

STROMING

Het creëren van een goede stroming met een 3D achterwand. De stroming hangt ten eerste natuurlijk af van de manier van filtering. Je kan filteren over een interne bioloog, een externe bioloog met een overloopsysteem of met een extern filter. Onderstaand wordt per manier van filtering de toepassing uitgelegd:

Extern Bioloog
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een overloopsysteem zal de overloopkam boven de achterwand op locatie afhankelijk van de achterwand geplaatst worden. Door het plaatsen van meerdere uitstromen over de volledige hoogte kun je ervoor zorgen dat iedere laag van het aquarium een optimale stroming heeft. Let wel op dat de uitlopen per uitloop geregeld moeten worden om optimale stroming te creëren of er moet gebruik gemaakt worden met meerdere opvoerpompen.

Intern Bioloog
Voor het gebruik van een intern bioloog zal de achterwand wat verder naar voor geplaatst moeten worden i.v.m. de ruimte van het intern bioloog. Bij het intern bioloog kan er aan één zijde meerdere aanzuigroosters geplaatst worden en aan de tegenovergestelde kant 1 of meerdere uitlopen.  LET OP: Bij meerdere uitblazen zal er gewerkt moeten worden met meerdere opvoerpompen.

Extern Filter
Een extern filter werkt met één of meerdere aanzuig buizen en één uitblaas buis. De aanzuigbuizen zijn perfect achter de 3D achterwand te verwerken. Hou er alleen rekening mee dat er dan aanzuigroosters in de achterwand gemonteerd moeten worden. Deze zullen op verschillende hoogten gemonteerd moeten worden om optimale vuilafzuiging te creëren. Omdat een extern filter met een externe uitblaas werkt zal deze buiten de 3D achterwand geplaatst moeten worden. Of op maat ingebouwd moeten worden in de 3D achterwand. Voor het creëren van extra stroming wanneer de stroming met enkel het extern filter niet voldoende is zullen er stroming/opvoerpompen in de achterwand gebouwd moeten worden.

Inbouw 3D achterwand
Omdat de 3D achterwanden uit 1 geheel bestaan, is het slim deze in te laten bouwen tijdens de bouw van het aquarium. Bij Aquaja Diamond weten ze door ervaring precies hoe deze ingebouwd moeten worden. Aquaja Diamond bezit ook de juiste materialen en apparatuur en kan de achterwand monteren wanneer de voor of zijruiten er nog niet op het aquarium zitten. Dit maakt de inbouw van de achterwand makkelijker en zo wordt er verzekerd dat alles goed is afgewerkt en er geen problemen zullen ontstaan. Onderstaand is te zien hoe een 3D achterwand ingebouwd wordt.

Zoals op de foto te zien is het inbouwen van een 3D achterwand geen gemakkelijke opgave en is het belangrijk dat dit goed gebeurt om te voorkomen dat de achterwand verkeerd geplaatst wordt.  Een 3D achterwand uit 1 deel kan heel lastig achteraf geplaatst worden en is niet bij ieder aquarium mogelijk! De 3D achterwanden zijn open aan de bovenkant. Hierdoor kunnen vissen achter de achterwand springen. Hiervoor is een oplossing. Er worden afneembare deksels gemonteerd zodat je er bij nood of als je een extra stromingspomp hebt gemonteerd nog altijd bij kan komen!

Mocht u interesse hebben in een maatwerk aquarium met of zonder 3D achterwand neem dan contact met ons op en wij verwijzen u door naar de dichtstbijzijnde dealer!

4 reacties op “Waarom een 3D achterwand ideaal is voor uw maatwerk aquarium

    • Hoi Richard,

      Op het moment dat de achterwand ook op de zijkanten zit zul je ofwel een plaats moeten creëren voor het verwarmingselement, of bijvoorbeeld met een bioloog werken waar je de techniek in kan verwerken.

  1. zes afroosters in het mooie decor ,is dat noodzakelijk , wel jammer van de mooie wand dan ,
    ik probeer roosters te plaatsen waar je er net nog een rots kan voorplaatsen , en de rooster zodoende niet meer zichtbaar is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.