In deze nieuwe blog post wordt meer uitleg gegeven over de Malawi cichliden en de verschillende biotopen. De Malawi cichliden zijn kortweg in 3 groepen te onderscheiden:

Maar om bij het begin te beginnen: Lake Malawi. Lake Malawi is ongeveer 560 km lang en 75 km breed op zijn breedste punt, en heeft een oppervlakte van ongeveer 29.600 km². Om het meer liggen de landen Mozambique, Malawi en Tanzania. Het grootste gedeelte van het meer ligt in Malawi(75%); de rest ligt in Mozambique. Waarschijnlijk heeft het meer zich 40.000 jaar geleden gevormd.

Utaka

De Utaka Cichliden behoren tot de grootste Cichliden van Lake Malawi en bestaan uit voornamelijk rovers van groot formaat (17-45 cm). Utaka’s zijn dan ook vooral carnivoren en ze eten voornamelijk vlees (vis en schaaldieren). In de natuur leven de Utaka’s voornamelijk in open gedeeltes van het meer met een zandbodem. De mannen zijn het meest gekleurd. Voor het houden van Utaka’s in een aquarium moet er gezorgd worden voor veel open ruimtes. Stenen kunnen toegevoegd worden voor natuurlijke decoratie. Houd er rekening mee dat veel Utaka soorten heel groot kunnen worden en jagers zijn. Zorg daarom voor voldoende zwemruimte. Het advies is om Utaka’s te houden in een aquarium van minimaal 200 cm. Een zandbodem is een must omdat de Malawi cichliden zand door hun kieuwen spoelen en zo voedsel uit het zand halen. Utaka’s eten alles wat in hun bek past. Let dus op met jonge vissen.

Foto van onze dealer De Rifwachter

Mbuna

De Mbuna Cichliden zijn meestal klein blijvende (7 tot 15 cm) Cichliden die heel kleurrijk en territoriaal zijn. De Mbuna Cichliden leven vooral tussen de stenen en worden teruggevonden op plaatsen waar veel stenen en dus schuilplaatsen aanwezig zijn. Mbuna’s zijn herbivoor en eten met name algen en ander plantaardig voedsel. Voor het houden van Mbuna’s moet gezorgd worden voor veel schuilplaatsen in het aquarium (het liefst stenen). De Mbuna soorten zijn heel territoriaal en de mannetjes zullen snel hun eigen plek opeisen en deze verdedigen. Vrouwtjes kunnen schuilen in de overgebleven schuilplaatsen. Voor de kleiner blijvende Mbuna’s geldt een minimum aquarium afmeting van 120 cm en voor de grotere soorten 150 cm. Het aantal vissen hangt af van de grootte van het aquarium en het aantal schuilplaatsen.

Foto van onze dealer De Rifwachter

Aulonocara

De keizerbaarzen van Lake Malawi leven in het overgangsgebied. Dit wil zeggen dat ze leven op plaatsen waar zowel steen als open stukken zandbodem aanwezig is. Onder de Keizerbaarzen vind je vooral de Aulonocara soorten terug welke bekend staan om hun mooie en felle kleuren waar blauw bijna altijd aanwezig is. De keizerbaarzen worden over het algemeen middelgroot (10-20 cm). Keizerbaarzen zijn zowel carnivoor als herbivoor en eten een mix van plantaardig voedsel en vlees(vooral schaaldieren). Keizerbaarzen leven dus in een overgangsbiotoop. Zorg bij de indeling van het aquarium voor een juiste combinatie van open ruimtes en schuilplaatsen. Keizerbaarzen zijn te houden in een aquarium vanaf 150 cm.

Verlichting

De Malawi Cichliden komen het beste tot hun recht met LED verlichting. Voor LED adviseren wij een combinatie van 12.000K met wit en blauw. De kleuren van de vissen komen zo het beste naar voren. Er zijn verschillende fabrikanten die deze kleurtint verlichting leveren. Een aanrader is JMB Aqua Light, welke na veelvuldig testen de juiste kleurtinten voor alle biotopen ontwikkeld.

Achterwand

Om de uitstraling van het aquarium te verbeteren wordt een 3D achterwand geadviseerd. De achterwanden van RockZolid hebben de voorkeur door hun natuurlijke afwerking. De voor en nadelen worden beschreven in het blog over 3D achterwanden.

 

Laat een reactie achter

  1. Ben van plan een Malawi aquarium aan te schaffen. Te weten: de Juwell van 150 m met panorama ruit. plus onderkast. ( Bij Hornbach.).
    Ben dan in de markt voor Malawi vissen aan te staffen. Maar is Delft dan niet te ver?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.