Wesley Vreeswijk beschrijft voor Aquaja Diamond het hart van een zee aquarium in 5 verschillende blogs. Vandaag is het tijd voor deel 1: de doorstroming.
Een zeeaquarium houden was vroeger niet alleen zeer duur, maar ook zeer moeilijk. Tegenwoordig is er een hoop veranderd en is de zeewater markt een stuk toegankelijker geworden. Er zijn verschillende merken welke voor leuke prijzen top apparatuur verkopen. De zeewater winkels staan vol met prachtige koralen en vissen en bieden een zeer gevarieerd aanbod.
Maar wat is er nu echt nodig voor een goed zeewater aquarium? We gaan de belangrijkste onderdelen bespreken:
- Verlichting
- Verwarming
- Stroming
- Afschuiming
- Doorstroming
Doorstroming
Een goede doorstroming is wat mij betreft zeer belangrijk. In een zeeaquarium praten we over minimaal 8x / 20x de inhoud van de bak in een uur. Maar waar moeten we nu op letten bij het aanschaffen van een opvoerpomp?
Om te beginnen moeten we kijken naar het aquarium. Welke doorvoeren zitten erin en wat kan de doorvoer aan? Even een klein schemaatje:
- Bij een opvoer van onder de 3500L 25mm
- Bij een opvoer onder de 7000L 32mm
- Bij een opvoer onder de 10000L 40mm
- Bij een opvoer onder de 15000L 50mm
Als we dit weten is het goed te bepalen welke opvoerpomp je wilt aanschaffen. Veel pompen zijn regelbaar en zo kunnen we dus erg mooi de doorstroom bepalen. Let op bij het aanschaffen van een opvoerpomp dat deze afhankelijk van de opvoerhoogte kracht verliest (circa 10/15% verlies). Let er ook op dat de opvoerpomp geschikt is voor zeewater toepassingen. Niemand wilt een roestende pomp met alle bijbehorende gevolgen. De keuze voor een pomp is altijd individueel, maar vraag zeker eens naar gebruikservaringen op forums of in de winkel.
Verschil in opvoerpompen
Er zijn diverse verschillen tussen oudere opvoerpompen en de nieuwe generatie DC pompen. Een 230V pomp heeft een hoger verbruik dan een DC pomp en zal tevens meer resonantie geven. Dit kan opgelost worden door tussen de opvoerpomp en het PVC leidingwerk een stuk siliconen slang te gebruiken.
Een DC pomp heeft vrijwel geen resonantie. Deze pompen zijn tevens vaak regelbaar waardoor je de pomp goed kan afstellen.
Zelf kies ik altijd voor een iets zwaardere pomp zodat de pomp niet op volledig vermogen hoeft te draaien. Ook scheelt dit in geluid, zodat je heerlijk stil kunt genieten van je aquarium!
In de volgende blog gaan we verder met het tweede punt van het hart van je zee aquarium: de afschuimer.
Wesley Vreeswijk