Wesley Vreeswijk beschrijft voor Aquaja Diamond het hart van een zee aquarium in 5 verschillende blogs. Vandaag is het tijd voor deel 2: afschuiming.

Een zeeaquarium houden was vroeger niet alleen zeer duur, maar ook zeer moeilijk. Tegenwoordig is er een hoop veranderd en is de zeewater markt een stuk toegankelijker geworden. Er zijn verschillende merken welke voor leuke prijzen top apparatuur verkopen. De zeewater winkels staan vol met prachtige koralen en vissen en bieden een zeer gevarieerd aanbod.

Maar wat is er nu echt nodig voor een goed zeewater aquarium? We gaan de belangrijkste onderdelen bespreken:

Afschuiming

De vraag is: Wat willen we en wat doet een afschuimer? Een afschuimer schuimt organische stoffen af zoals eiwitten, sporen etc. voor het over gaat in PO4 (Fosfaat) en NO3 (Nitraat). Er word vaak gezegd dat een afschuimer teveel goede bestandsdelen uit het water onttrekt, zoals goede bacteriën en vele sporen.

Beginnend met de bacteriën en verschillende koolstofbronnen, iedereen voegt deze toe zodat de bacteriën NO3 (Nitraat) en PO4 (Fosfaat) kunnen afbreken en de schuimer dit hierna weer kan afschuimen. Dit is naar mijn mening een goede zaak, als we het zelf blijven toevoegen helpt dit de bak stabiel houden. Zo ook de sporen welke de schuimer onttrekt, als we deze blijven aanvullen zal dit niet uitmaken.

Er zijn verschillende soorten afschuimers:

De afschuimers met een naaldrad komen we het vaakst tegen en zijn vaak degene welke het best presteren. Het zijn daarom ook wel de afschuimers die de meeste sporen en bacteriën uit het water halen. Men zegt vaak dat een naaldrad afschuimer alles wat er door de pomp heen komt kapot slaat.

Draaien we op een methode die draait op bacteriën en veel sporen kan men dus de keuze maken voor een afschuimer met een venturi. Voordeel hiervan is dat er dus meer sporen en bacteriën in het water achterblijven. Nadeel van dit type dat deze iets minder capaciteit hebben en de schuimer hierdoor vaker groter uitvalt.

Dan hebben we nog de schuimer met het bruissteentje: oldschool maar nog altijd zeer effectief en onderhoudsvrij. Ook hierbij geldt dat de sporen en bacteriën veel meer in het water achterblijven.

Als we het type schuimer hebben bepaalt moeten we de grootte nog bepalen. Ik persoonlijk draai het liefst met een goede effectieve afschuimer met naaldrad omdat ik zelf van veel vis houd en daardoor dus veel vervuiling heb.

Daarom heb ik gekozen voor een afschuimer met een grote overcapaciteit. Dit voorkomt dat wanneer er veel gevoerd wordt de waterkwaliteit achteruit gaat, zo wordt ervoor gezorgd dat de vissen gezond blijven.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een afschuimer?

Kijk bij de keuze van een nieuwe afschuimer altijd goed naar de waterhoogte van de sump. Elke afschuimer heeft een andere waterhoogte waar hij het effectiefst op schuimt. Een goede afschuiming heeft nog meer goede invloeden op uw aquarium betrekkende het zuurstofgehalte en daardoor ook de pH van uw aquarium.

Maak een goede keuze voor uzelf en uw aquarium!

In de volgende blog gaan we verder met het derde punt van het hart van je zee aquarium: de stromingspompen.

Wesley Vreeswijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.